Uitval door beroepsziekten kan een flinke kostenpost voor je bedrijf zijn en vormt een bedreiging voor de bedrijfscontinuïteit. Het is een onderschat probleem: jaarlijks raken tienduizenden werknemers (deels) arbeidsongeschikt. Met deze 5 tips maakt u een goede start en zorgt u voor vitale medewerkers, nu en in de toekomst.
1 Bekijk welke beroepsziekten voorkomen in uw branche
Bent u goed op de hoogte welke beroepsziekten voorkomen in uw branche? Denk zowel aan beroepsziekten die ontstaan door lichamelijke belasting, beroepsziekten als gevolg van blootstelling aan (gevaarlijke) stoffen én beroepsziekten die ontstaan door stress, zoals burn-out. Op www.beroepsziekten.nl vindt u een compleet overzicht per branche en meer informatie over oorzaken en gevolgen.
2 Inventariseer risico’s in uw bedrijf
Aan welke risico’s worden uw werknemers in hun werk blootgesteld? Moeten werknemers regelmatig bukken, is er sprake van harde deadlines of komen er stoffen vrij in het werkproces? Maak eens een compleet overzicht van de risico’s. Een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) helpt om dit op een gestructureerde manier te doen. Voor veel branches zijn er branche-RI&E’s beschikbaar, waarbij al een basis wordt gegeven met de risico’s in uw branche. U zult zien dat er punten zijn waar u nog niet bij had stilgestaan. Kijk op www.rie.nl/voor-bedrijven voor meer informatie.
3 Neem maatregelen
Met de inzet van de juiste maatregelen, zoals hulpmiddelen en goede werkmethodes, kunt u risico’s beperken. Betrek als het kan uw werknemers bij het vinden van oplossingen. Zij komen soms tot creatieve oplossingen en bovendien vergroot dit het draagvlak voor maatregelen. Soms vragen maatregelen om investeringen. Uit onderzoek blijkt echter dat elke euro die u investeert het dubbele opbrengt: verzuimcijfers gaan omlaag, de productie gaat omhoog en bovendien draagt het bij aan de medewerkerstevredenheid. Lees hier meer over de kosten en baten van investeren in een veilige en gezonde werkplek.
4 Maak werknemers bewust van het belang om gezond en veilig te werken
Voor veel beroepsziekten geldt dat ze langzaam ontstaan. Een kar duwen is nu geen probleem, maar als je het dagelijks 10 keer doet en dat 20 jaar lang, is er heel wat kracht op de schouders en rug gekomen. Het is belangrijk dat u werknemers voorziet van de juiste middelen om gezond en veilig te kunnen werken en om ze bewust te maken van het feit dat ze maar één lichaam en geest hebben. Veilig en gezond werken is belangrijk om tot aan je pensioen prettig te kunnen werken, maar ook om daarna nog zowel lichamelijk als geestelijk gezond te zijn om bijvoorbeeld op reis te gaan, met kleinkinderen op pad te kunnen of lekker te tuinieren.
5 Houdt veilig en gezond werken onder de aandacht
Als je aan het werk bent, ligt de focus meestal op andere zaken dan veilig en gezond werken. Om een gezonde manier van werken standaard te maken, moet het inslijten zodat het een automatisme wordt. Daarom is het belangrijk om het onderwerp regelmatig onder de aandacht te brengen. Dit kan bijvoorbeeld door telkens een klein onderwerp vast te pakken tijdens werkoverleg (zie ook het actiejaarplan communiceren). Maak zichtbaar dat veilig en gezond werken belangrijk is in de organisatie, bijvoorbeeld via posters, door korte artikelen in een nieuwsbrief of door een interne actie.
TIP: Doe mee aan de Week van de RI&E

Van 17 – 21 juni vindt de Week van de RI&E plaats met als thema “Beroepsziekten te lijf met de RI&E”. Grijp dit moment aan om een risico-inventarisatie te maken. Profiteer van de vele acties en kortingen die door het hele land worden georganiseerd door brancheorganisaties, arbodiensten en andere specialisten. Kijk op www.weekvanderie.nl.