Hulpmiddelen voor jouw RI&E

Er zijn verschillende manieren waarop je een RI&E kunt maken. Je kunt het zelf doen, de hulp van een professional inroepen of een hulpmiddel gebruiken. Die hulpmiddelen noemen we instrumenten.  Op deze pagina zie je welke instrumenten er zijn om een RI&E te maken en hoe je erachter komt welke optie het best bij jouw situatie past.

Snel naar
Branche RI&E-instrumenten

Als de brancheorganisatie die bij je bedrijf past een RI&E-instrument heeft, kun je die gebruiken bij het maken van je RI&E. De risico’s in dit instrument zijn namelijk al afgestemd op de risico’s die het meest voorkomen in je branche.

Heb je nog geen RI&E, hoor je niet bij een branche en heb je niet meer dan 25 medewerkers in dienst? Dan kan het hulpmiddel Route naar RI&E je helpen bij het maken van je RI&E.

Extra hulpmiddelen

Naast dat er instrumenten zijn om je RI&E te maken, kan je ook gebruik maken van extra ondersteuning. Steunpunt RI&E heeft een overzicht gemaakt met middelen die het maken van je RI&E iets makkelijker kunnen maken. Denk aan een vragenlijst om met medewerkers over mentale belasting in gesprek te gaan. Of checklists om risico’s te bepalen.

Checklists
Om specifieke risico’s in kaart te brengen, zijn er verschillende checklists gemaakt. Onderstaande checklists zijn gratis te gebruiken. 

Beoordelen fysieke belasting
Werkdrukcompas
Zelfinspectie gezond en veilig werk
Stoffenmanager (gevaarlijke stoffen)
BHV-organisatie
Agressie en geweld [download]
Veilig werken met ladder of trap [download]
Longklachten [download]
Veilig manoeuvreren

Wegwijzers
TNO heeft wegwijzers en stappenplannen gemaakt die helpen om maatregelen op de werkvloer in te voeren. Het gaat hier om specifieke thema’s, zoals pesten of werkdruk.

Pesten
Werkdruk
Fysieke belasting
Ongewenst gedrag
Vertrouwenspersoon
Wegwijzer gevaarlijke stoffen

Toolboxen
Verschillende brancheorganisaties en bedrijven hebben toolboxen over veiligheids- en gezondsheidsonderwerpen. Hieronder zie je een aantal organisaties die zulke toolboxen online hebben staan.

Arboportaal
5 x beter
Volandis
Arbotechniek

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer over onze cookieverklaring en privacyverklaring.