Ik heb al een RI&E

Een RI&E is nooit af. Want als je bedrijf verandert, veranderen ook de risico’s. Bekijk je RI&E regelmatig en controleer of de informatie nog klopt.

Je RI&E bijwerken

Verandert er iets in je bedrijf? Pas dan ook je RI&E aan.

De eerste keer dat je je RI&E hebt gemaakt, heb je alle risico’s die medewerkers in je bedrijf lopen op een rij gezet. Maar net zoals je bedrijf verandert, veranderen ook de risico’s. Bijvoorbeeld als er een nieuwe machine in je bedrijf komt, of als werkzaamheden veranderen. Het is daarom belangrijk je RI&E regelmatig bij te werken. Hier ben je als werkgever verantwoordelijk voor. We raden aan in ieder geval iedere drie jaar naar je RI&E te kijken en hem bij te werken. Verander je al eerder iets in je bedrijf dat invloed heeft op je risico’s? Pas je RI&E dan meteen aan. 

Praat met medewerkers

Je medewerkers kennen de werksituatie als geen anders. Betrek ze daarom bij je RI&E.

Als werkgever doe je je best de risico’s in je bedrijf zo goed mogelijk te inventariseren. Daarna neem je maatregelen om de risico’s te verkleinen of helemaal weg te halen. Uiteindelijk zijn het je medewerkers die met veel van de maatregelen te maken hebben. Ook hebben zij een goed beeld van hun eigen werkzaamheden en zien ze misschien risico’s die jij als werkgever over het hoofd ziet. Betrek ze daarom bij het maken van je RI&E en bij je RI&E die al gemaakt is. Als werkgever ben je tevens wettelijk verplicht de RI&E ter inzage te geven aan je medewerkers.

Hoe lang is je RI&E geldig?

Er is geen wet die zegt hoe lang een RI&E geldig is. Toch is het verstandig je RI&E bijvoorbeeld eens in de drie jaar na te kijken.

Er is geen wet die zegt hoe lang een RI&E geldig is. Toch is het verstandig je RI&E bijvoorbeeld eens in de drie jaar na te kijken. Verandert er iets in je bedrijf wat voor grote risico’s zorgt voor je medewerkers? Pas je RI&E dan direct aan. Je inventariseert opnieuw welke risico’s er in je bedrijf spelen. Naast veranderingen in je bedrijf, kunnen ook veranderingen in de wet invloed hebben op je RI&E. 

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer over onze cookieverklaring en privacyverklaring.