Een RI&E maken
Het maken van een RI&E is niet ingewikkeld. Je moet er wel even de tijd voor nemen. Je kunt je RI&E zelf maken, of hulp vragen aan een professional. Hier vind je alle informatie die je helpt een RI&E te maken.
Hoe kies je het juiste hulpmiddel?
Er zijn verschillende manieren om een RI&E te maken. Welke manier het best bij jou past, hangt af van je situatie en voorkeuren. Je kunt je RI&E door een professional, zoals een arbodeskundige laten maken. Je kunt ook zelf met je RI&E aan de slag.
Er zijn hulpmiddelen die het maken van een RI&E een stuk makkelijker en sneller maken. Die noemen we instrumenten. Fijn voor jou als werkgever, maar het maken van een RI&E met een hulpmiddel heeft nog meer voordelen:
Erkend door het Steunpunt
Gebruik je een instrument dat een icoontje heeft met RI&E en een groene vink? Dan is dat instrument erkend. Dat betekent dat het Steunpunt RI&E heeft gecontroleerd of het instrument volgens de wettelijke regels voor een erkend branche RI&E instrument is gemaakt. Als je dat instrument gebruikt én maximaal 25 medewerkers in dienst hebt, richt je je op de meest relevante risico’s en hoef je jouw RI&E niet te laten toetsen door een arbokerndeskundige. Dit scheelt tijd en geld. Let op: je moet dan wel gebruik maken van een branche instrument die past bij jouw type bedrijf.
Voorbereid op COVID-19
Sinds oktober 2020 kunnen instrumenten ook een icoon hebben met ‘COVID-19’ en een groene vink erdoorheen. Dit betekent dat er aan dat instrument risico’s en maatregelen rondom COVID-19 zijn toegevoegd. De toevoeging is goedgekeurd door het Steunpunt RI&E. Als je dat instrument gebruikt, hoef je het COVID-19-deel van je RI&E niet te laten toetsen door een arbodeskundige als je maximaal 25 medewerkers hebt. Dit scheelt tijd en geld.
Sneller, makkelijker, completer
Brancheorganisaties stellen RI&E-instrumenten op die werkgevers helpen met het maken van een goede RI&E. De risico’s en maatregelen in dat instrument, passen bij de branche. Zo is er een bijvoorbeeld een instrument speciaal voor de horeca, maar ook voor de zorg.
Wat kost het maken van een RI&E?
Er zijn een aantal kosten die een rol spelen bij het maken van je RI&E. De precieze kosten hangen af van de manier waarop je je RI&E maakt. Ook als je gebruik maakt van een professional, zoals een arbodeskundige, kunnen de kosten verschillen. Hieronder zie je welke kosten er bij het maken van een RI&E kunnen zijn:
- Tijd (van jezelf, preventiemedewerker of andere medewerkers die betrokken zijn bij het maken van de RI&E.
- Hulp van een professional (de inzet van een arbodeskundige zoals bijvoorbeeld een arbeidshygiënist).
- Kosten voor het uitvoeren van je plan van aanpak (aanpassingen in je bedrijf, kopen van beschermingsmiddelen etc.).
- Mogelijke kosten voor het gebruik van software (zoals een RI&E instrument).
Het maken van je RI&E kan dus wat kosten , maar levert ook heel veel op. In een veilige en gezonde werkplek is er minder ziekteverzuim, doen medewerkers meer en is er meer werkplezier. Dat is goed voor je medewerkers en zorgt voor een gezond bedrijf. Daarnaast voorkom je hoge boetes en schadeclaims door bijvoorbeeld ongevallen en beroepsziekten.
Wie kan een RI&E maken?
Als je iemand in je bedrijf hebt aangesteld tot preventiemedewerker, kan deze deskundige je ondersteunen bij het maken van een RI&E. Als je een ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging hebt, kunnen deze ook met je meedenken (naast het instemmingsrecht dat zij al hebben). Je kunt natuurlijk ook advies vragen bij een arbodeskundige of je arbodienst. Heb je je RI&E klaar en je plan van aanpak ook? Feedback vragen van een gecertificeerde kerndeskundige of arbodienst is de laatste verplichte stap. Dit noemen we de toetsing van je RI&E. Hierna kun jij echt met je plan aan de slag!
Stappenplan voor het maken van een RI&E
Een RI&E maken gebeurt in 7 stappen. De stappen leggen we hieronder kort uit.