Wat is een RI&E

RI&E staat voor risico-inventarisatie en -evaluatie. Met een RI&E breng je alle arbeidsrisico’s binnen je bedrijf of organisatie in kaart. Risico’s die zichtbaar zijn, maar ook onzichtbare risico’s. 

Wat is een RI&E?

Sommige risico’s in je bedrijf zijn duidelijk, bijvoorbeeld risico’s door werken met gevaarlijke stoffen of het tillen van zware spullen. Maar er zijn ook risico’s die niet zichtbaar zijn. Denk aan werkdruk, stress of discriminatie. Om je medewerkers tegen de risico’s te beschermen, breng je ze allemaal in kaart. Voor sommige risico’s is verdieping verplicht. Bij het werken met gevaarlijke stoffen bijvoorbeeld.

Na het in kaart brengen van je risico’s,  kan je beginnen met het verkleinen of wegnemen van de risico’s. Komt er een nieuw risico bij? Bijvoorbeeld doordat je met nieuwe producten of op een nieuwe plek werkt? Pas dan ook je RI&E weer aan. Zo zorg je voor een gezonde en veilige werkplek voor al je medewerkers.  Met als doel: zo min mogelijk gezondheidsklachten, verzuim en ongevallen. Want een gezonde en veilige werkplek zorgt voor meer werkplezier en een hogere productiviteit. 


Routeplanner

Twijfel je of je RI&E-plichtig bent?

Of wat voor jou de beste optie is om een RI&E te maken? Doe de routeplanner en vindt het uit!

Ontdek jouw route

Wat kost het en wat levert het op?

Bij een RI&E komen kosten kijken, maar het levert ook veel op. Hier lees je wat het maken van een RI&E kost en wat je er aan hebt.

Kosten

  • Tijd: het maken van een RI&E kost tijd;
  • Ondersteuning: misschien schakel je de hulp in van een arbokerndeskundige of andere expert. Deze expertise brengt kosten met zich mee.;
  • Toetsing: In bijna alle gevallen moet je je RI&E laten toetsen. Deze toetsing kost geld;
  • Nemen van maatregelen: in je RI&E staat een plan van aanpak. Dit plan beschrijft wat je wanneer gaat doen om de werkplek veiliger en gezonder te maken. Het implementeren van deze maatregelen kan kosten met zich meebrengen.

Voordelen

  • Tevredenheid: medewerkers zijn tevreden en gemotiveerder; 
  • Positief imago: het imago van je bedrijf wordt positiever;
  • Hogere productiviteit: doordat medewerkers zich beter voelen, is de productiviteit hoger;
  • Lager verloop: medewerkers die tevreden zijn, zoeken minder snel naar een andere baan; 
  • Minder verzuim: medewerkers die werken in een fijne, veilige en gezonde werkomgeving worden minder snel ziek, waardoor (langdurig) verzuim afneemt;
  • Voorkomen van boetes en schadeclaims: als je je RI&E op orde hebt, voorkom je boetes van de inspectie en schadeclaims van medewerkers.

Overzicht kosten en baten

Wil je alle kosten en wat het oplevert nog eens rustig nakijken? Dat zie je in de PDF met het Kosten-baten-overzicht RI&E.

Wie zijn er betrokken bij een RI&E?

Het maken van een RI&E wordt in veel gevallen gedaan door de werkgever zelf. Is er een preventiemedewerker, dan kan de preventiemedewerker de RI&E maken of de werkgever hierbij helpen. Het hebben van een preventiemedewerker is verplicht voor bedrijven met medewerkers. In bedrijven met 25 of minder medewerkers mag de werkgever ook zelf de taken van een preventiemedewerker uitvoeren. Als je bedrijf een ondernemingsraad heeft, kan de preventiemedewerker deze op de hoogte houden van de ontwikkelingen rondom het veiliger en gezonder maken van de werkplek. Een arbokerndeskundige of je arbodienst kan advies geven over het maken van de RI&E.

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer over onze cookieverklaring en privacyverklaring.