Wat is een RI&E

RI&E staat voor risico-inventarisatie en -evaluatie. Met een RI&E breng je alle binnen je bedrijf of organisatie in kaart. Risico’s die zichtbaar zijn, maar ook onzichtbare risico’s. 

Wat is een RI&E?

Met een RI&E zet je alle arbeidsrisico’s binnen je bedrijf op een rij. Daarna kun je aan de slag met het verkleinen of weghalen van de risico’s.

Sommige risico’s in je bedrijf zijn duidelijk, bijvoorbeeld risico’s door werken met gevaarlijke stoffen of het tillen van zware spullen. Maar er zijn ook risico’s die niet zichtbaar zijn. Denk aan werkdruk, stress of discriminatie. Om je medewerkers tegen de risico’s te beschermen, breng je ze allemaal in kaart. Voor sommige risico’s is verdieping verplicht. Bij het werken met gevaarlijke stoffen bijvoorbeeld.

Na het in kaart brengen van je risico’s,  kan je beginnen met het verkleinen of wegnemen van de risico’s. Komt er een nieuw risico bij? Bijvoorbeeld doordat je met nieuwe producten of op een nieuwe plek werkt? Pas dan ook je RI&E weer aan. Zo zorg je voor een gezonde en veilige werkplek voor al je medewerkers.  Met als doel: zo min mogelijk gezondheidsklachten, verzuim en ongevallen. Want een gezonde en veilige werkplek, zorgt voor meer werkplezier en een hogere


Routeplanner

Twijfel je of je RI&E-plichtig bent?

Of wat voor jou de beste optie is om een RI&E te maken? Doe de routeplanner en vindt het uit!

Ontdek jouw route

Wat kost het en wat levert het op?

Bij een RI&E komen kosten kijken, maar het levert ook veel op. Hier lees je wat het maken van een RI&E kost en wat je er aan hebt.

Kosten

  • Tijd: het maken van een RI&E kost tijd;
  • Ondersteuning: misschien schakel je de hulp in van een of andere expert. Deze expertise brengt kosten met zich mee.;
  • Toetsing: In bijna alle gevallen moet je je RI&E laten toetsen. Deze kost geld;
  • Nemen van maatregelen: in je RI&E staat een plan van aanpak. Dit plan beschrijft wat je wanneer gaat doen om de werkplek veiliger en gezonder te maken. Het invoeren van deze maatregelen kan kosten met zich meebrengen.

Voordelen

  • Tevredenheid: medewerkers zijn tevreden en gemotiveerder; 
  • Positief imago: het van je bedrijf wordt positiever;
  • Hogere productiviteit: doordat medewerkers zich beter voelen, is de hoger;
  • Lager verloop: lager want medewerkers die tevreden zijn, zoeken minder snel naar een andere baan; 
  • Minder verzuim: medewerkers die werken in een fijne, veilige en gezonde werkomgeving worden minder snel ziek, waardoor (langdurig) verzuim afneemt;
  • Voorkomen van boetes en schadeclaims: als je je RI&E op orde hebt, voorkom je boetes van de inspectie en van medewerkers.

Overzicht kosten en baten

Wil je alle kosten en wat het oplevert nog eens rustig nakijken? Dat zie je in de PDF met het Kosten-baten-overzicht RI&E.

Wie zijn er betrokken bij een RI&E?

Wie er betrokken zijn, hangt af van de manier waarop je je RI&E maakt. Je vindt hier de meest betrokken personen bij het maken van een RI&E.

Het maken van een RI&E wordt in veel gevallen gedaan door de werkgever zelf. Is er een , dan kan de preventiemedewerker de RI&E maken of de werkgever hierbij helpen. Het hebben van een preventiemedewerker is verplicht voor bedrijven met medewerkers. In bedrijven met 25 of minder medewerkers mag de werkgever ook zelf de taken van een preventiemedewerker uitvoeren. Als je bedrijf een heeft, kan de preventiemedewerker deze op de hoogte houden van de ontwikkelingen rondom het veiliger en gezonder maken van de werkplek. Een of je kan advies geven over het maken van de RI&E. In de wet is geregeld dat medewekers recht op inzage in de RI&E hebben. Betrek hen dus ook zeker bij de totstandkoming en het actueel houden van de RI&E. Tot slot is ook de inspectie betrokken. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid controleert sinds 2021 steeds vaker op het hebben van een RI&E. In de Arbowet is vastgelegd dat de inspectie de RI&E en het Plan van aanpak mag inzien wanneer ze dit willen. 

Kickstart vandaag het maken van een RI&E

Wil je snel op weg worden geholpen met informatie over de RI&E? Bijvoorbeeld omdat je nog niet precies weet wat het is, wat het inhoudt of omdat je eigenlijk niet goed weet waar je moet beginnen. Pak nu je kans en kickstart jouw RI&E met deze 3 video’s en 3 korte opdrachten! Je leert binnen tien minuten wat je verplicht bent om te doen, je leert je hoe je een RI&E opstelt én wat het jou en je werknemers oplevert.

Kickstart RI&E – video 1

Opdracht:
Bekijk de video en ontdek wat voor jou de beste manier is om een RI&E te maken. Welke manier dat is, hangt af van jouw situatie en voorkeuren. Ontdek via de Routeplanner wat jouw ideale route is.

Naar de Routeplanner

 

Kickstart RI&E – video 2

Opdracht route 1:
Ben je lid van een brancheorganisatie? Zo ja, zoek dan uit of jouw brancheorganisatie een branche RI&E-instrument aanbiedt. En bekijk op welke manier je daar gebruik van kan maken.

Opdracht route 2:
Bepaal hoe jij jouw RI&E gaat maken. Gebruik je de app Route naar RI&E? Of ga je zelf aan de slag met behulp van het stappenplan?

Naar de app Route naar RI&E

 

Opdracht route 3:
Plan een gesprek in met je arbodienst over het opstellen van een RI&E. Heb je nog geen arbodienst? Ga op zoek naar een arbo(kern)deskundige. Wellicht kan jouw brancheorganisatie een partij aanbevelen. Of vraag andere ondernemers naar hun ervaringen met het inschakelen van een professional en doe zelf ook onderzoek. Plan een kennismakingsgesprek in met één of meerdere arbodiensten.

Kickstart RI&E – video 3

Hopelijk heb je na het bekijken van deze video’s en het doen van de opdrachten een goed beeld gekregen van wat een RI&E is, wat het jou oplevert en op welke manieren je aan de slag kunt. Maak de keuze voor jouw route en ga aan de slag. En dan kun jij hopelijk op korte termijn het opstellen van jouw RI&E van je to-do-lijst halen.

Deze kickstart is een initiatief van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer over onze cookieverklaring en privacyverklaring.