Wat is een RI&E
RI&E staat voor risico-inventarisatie en -evaluatie. Met een RI&E breng je alle arbeidsrisico’s binnen je bedrijf of organisatie in kaart. Risico’s die zichtbaar zijn, maar ook onzichtbare risico’s.
Wat is een RIE?
Sommige risico’s in je bedrijf zijn duidelijk, bijvoorbeeld risico’s door werken met gevaarlijke stoffen of het tillen van zware spullen. Maar er zijn ook risico’s die niet zichtbaar zijn. Denk aan werkdruk, stress of discriminatie. Om je medewerkers tegen de risico’s te beschermen, breng je ze allemaal in kaart. Voor sommige risico’s is verdieping verplicht. Bij het werken met gevaarlijke stoffen bijvoorbeeld.
Na het in kaart brengen van je risico’s, kan je beginnen met het verkleinen of wegnemen van de risico’s. Komt er een nieuw risico bij? Bijvoorbeeld doordat je met nieuwe producten of op een nieuwe plek werkt? Pas dan ook je RI&E weer aan. Zo zorg je voor een gezonde en veilige werkplek voor al je medewerkers. Met als doel: zo min mogelijk gezondheidsklachten, verzuim en ongevallen. Want een gezonde en veilige werkplek zorgt voor meer werkplezier en een hogere productiviteit.
Wat levert het op?
Natuurlijk vind je het belangrijk dat je medewerkers een gezonde en veilige werkplek hebben. Maar vaak zijn er een stuk meer risico’s dan waar je rekening mee houdt. Een RI&E helpt je al deze risico’s op te merken en aan te pakken. Het is eigenlijk de basis van een gezonde en veilige werkplek. En dat is belangrijk voor je medewerkers, maar je hebt er als werkgever ook heel veel aan. Want gezonde medewerkers zitten beter in hun vel, vallen minder snel uit en dat draagt bij aan de groei van je bedrijf.
Wie zijn er betrokken bij een RI&E?
Het maken van een RI&E wordt in veel gevallen gedaan door de werkgever zelf. Is er een preventiemedewerker, dan kan de preventiemedewerker de RI&E maken of de werkgever hierbij helpen. Het hebben van een preventiemedewerker is verplicht voor bedrijven met medewerkers. In bedrijven met 25 of minder medewerkers mag de werkgever ook zelf de taken van een preventiemedewerker uitvoeren. Als je bedrijf een ondernemersraad heeft, kan de preventiemedewerker deze op de hoogte houden van de ontwikkelingen rondom het veiliger en gezonder maken van de werkplek. Een arbokerndeskundige of je arbodienst kan advies geven over het maken van de RI&E.